Sök komvux med CSN

Gå våra utbildningar genom komvux – utan kostnad och med CSN

  • Du kan ansöka om komvux var du än bor i landet
  • Välj själv bland tillgängliga studieformer
  • Kommunal vuxenutbildning ger dig rätt att söka studiemedel hos CSN
  • Våra utbildningar består enbart av yrkesämnen, alltså inga kärnämnen som exempelvis matte
  • Våra frisörutbildningar via komvux leder mot gesällbrev för dig som vill skaffa det
  • Använd gärna vår mall för komvuxansökan som gör ansökan kvick och enkel
  • För komvuxutbildningar längre än 200 poäng finns ofta krav på APL

Kom igång direkt!

Gå till Så gör du eller direkt till mall för komvuxansökan så får du hjälp göra din ansökan nu direkt. Det är din hemkommun som kan bevilja dig komvuxutbildning så det är dit du sedan ska lämna din ansökan.

Ring eller mejla så hjälper vi till

Ibland kan det kännas krångligt att göra en komvuxansökan (men är enklare än de flesta tror) och då får du gärna höra av dig till oss.

Klicka för mer information

Kontakta gärna en studievägledare

Vi rekommenderar dig att kontakta en SYV i din hemkommun eftersom de kan ha en egen rutiner eller blankett de vill att du använder. Vår sida för studievägledare/SYV har bra information även för dig.

Viktigt om du inte använder vår ansökningsmall

Vår mall för komvuxansökan hjälper till att göra din ansökan korrekt och komplett. Använder du ansökningsformuläret från Karlshamn eller webbformuläret på Kristianstads hemsida påverkar det valet vilka utbildningar du kan gå och vilket studietempo du kan välja. 

Förbered dig väl

Det är bra att vara förberedd inför en ansökan eller möte med din studievägledare så läs igenom information om utbildningen du vill gå, ladda ner kursplan med gymnasiepoäng och annat du bör ta med dig. Fyller du i vår mall för komvuxansökan följer automatiskt med information om kursplan med kursbeteckningar och annat som din studievägledare kommer vilja ha.

APL – obligatoriskt men flexibelt

APL (arbetsplatsförlagd lärande) är en obligatorisk del av komvuxstudier som ska ge dig kontakt med arbetslivet och en möjlighet att känna på verkligheten. APL är värdefullt för många av våra elever.

Har du redan arbetslivserfarenhet eller ska arbeta parallellt med studierna? Det finns stor flexibilitet i hur APL kan planeras och för de kortaste utbildningarna finns inget APL-krav alls. Det är ytterst sällan APL-kravet ställer till problem ens för elever som arbetar heltid under studietiden.

Det finns en del formalia kring APL, som att det ska vara oavlönad praktik med en utsedd handledare på arbetsplatsen, men till och med om du redan arbetar i skönhetsbranschen finns det alltid en lösning.

Har du frågor kring just din situation får du gärna kontakta oss

Fick du avslag?

Kontakta oss om du fått avslag. Du kan gå den utbildning du vill ändå genom att studera som privatelev och själv betala kursavgiften genom delbetalning. Din rätt till CSN försvinner men  många utbildningar är utformade så du kan arbeta samtidigt som du pluggar.