Så väljer du studietempo

Vad som är lagom studietakt är individuellt. Det någon upplever som stressigt kan någon annan tycka är lagom. Du känner dig själv bäst och ska välja det som passar just dig.

GÖR KURSANMÄLAN | GÖR KOMVUXANSÖKAN

Det är bara farten som skiljer, så högt tempo är inte bättre än långsamt eller omvänt. Du får samma undervisning och lika mycket kunskaper.

Vilka är alternativen?

Det beror lite på om du läser genom komvux eller som privatelev. Komvuxelever kan läsa flera utbildningar även i normaltempo. Den studietakten kan på begäran väljas också av privatelever. Det finns några undantag till som du kan se i tabellen.

Vi har utbildat vuxna i hantverk på distans, flex och plats sedan lång tid och har fått lite känsla genom åren för vilket tempo som kan funka. Hör av dig om du vill ha tips och råd.

Normaltempo – som heltidsstudier på gymnasiet
Det lugnaste studietempot du kan välja och fortfarande få fullt studiestöd från CSN. Kan vara bra val för dig som saknar studievana eller ser studietiden i sig som en värdefull erfarenhet och en period du inte vill skynda dig igenom alltför fort.

Ett särskilt studietempo för komvux som även privatelever kan välja. Studietakten är 20 gymnasiepoäng per vecka vilket är gränsen för heltidsstudier enligt CSN.

Plustempo – balanserat tempo för vuxna elever
Snabbare men inte stressigt. Du läser i högre tempo än du gjorde på ungdomsgymnasiet men som vuxen har du kanske jobbat i något år och vant dig vid ett annat tempo i tillvaron.

Du pluggar fokuserat i en takt som är upp till 50 procent högre än gymnasiets normaltempo. Ett vettigt val när du vill hinna med annat än bara skolan. Kanske tänker du jobba samtidigt med studierna eller har familj och intressen som kräver en del av din tid.

Denna studietakt har vi haft i många år men tidigare kalladt normaltempo. Läser du som komvuxelev är studietakten 25-30 gymnasiepoäng i veckan.

Intensivtempo – när du vill gå all in
Tid är det mest värdefulla vi har. För många elever är det viktigt att komma i mål utan att det tar onödig tid och då är det fast forward som gäller.

Har du energi, tid och gärna lite studievana är intensivtempo en fullständigt rimlig studietakt och mer som ett vanligt heltidsarbete. Bra om du vill fokusera på dina studier och är beredd att möjligen ner på andra delar av livspusslet ifall det krävs.

Ett uppskattat studietempo vi erbjudit sedan skolan startade. Läser du genom komvux är studietakten 45-50 gymnasiepoäng per vecka.

Alla studietempo – en översikt

UtbildningNormaltempo*PlustempoIntensivtempo
Diplomerad frisörJaJa**
FrisöraspirantJa
HårstylistJaJaJa
NagelterapeutJaJaJa
ElfilsteknikJaJa
Makeupartist – BeautyJaJaJa
Makeupartist – Fashion & BeautyJaJaJa
FransstylistJaJa
VolymfransarJaJa
HärdplastJaJaJa
Diplomerad stylistJaJa
StylistJa
* Särskilt studietempo inom komvux
** Går ej läsa intensivtempo på distans