Så väljer du studietempo

Vad som är lagom studietakt är individuellt. Det som för någon känns stressig kan någon annan tycka är precis lagom. Du känner dig själv bäst och ska välja det tempo som passar just dig.

PRIVAT KURSANMÄLAN | KOMVUXANSÖKAN

Det är bara farten som skiljer, så högt tempo är inte bättre än långsamt eller omvänt. Du får samma undervisning och lika mycket kunskaper.

Vilka är alternativen?

Det beror på om du läser genom komvux eller som privatelev. Komvuxelever kan vissa gånger välja studietempo medan privatelever dessutom kan läsa i helt individuellt tempo på flera av utbildningarna.

Vi har utbildat tusentals vuxna elever i hantverk på distans, flex och plats. Det har gett oss en hyfsad uppfattning om vilket tempo som kan funka, så hör av dig om du vill ha tips och råd.

Normaltempo – som heltidsstudier på gymnasiet
Bra val om du saknar studievana eller ser studietiden som en värdefull erfarenhet du inte vill skynda dig igenom. Även bra tempo om du ska jobba parallellt med studierna. För komvuxelev berättigar tempot till fullt studiestöd från CSN (20 poäng per vecka).

Plustempo – balanserat tempo för vuxna elever
Du läser i upp till 50 procent högre takt än gymnasiets normaltempo, men som vuxen har du ofta hunnit jobba och vant dig vid ett annat tempo i tillvaron. Bra val när du vill hinna med mer än bara skolan eller har familj och intressen som kräver tid. För komvuxelev är studietempot 25-30 poäng i veckan.

Intensivtempo – när du vill gå all in
Är det viktigt att komma i mål på kortast möjligaa tid kan privatelever läsa i dubbelt normaltempo. Har du energi, tid och studievana är intensivtempo en rimlig studietakt och mer som ett vanligt heltidsarbete. Bra om du vill fokusera fullt och kan dra ner på övriga livspusslet om det skulle behövas.

Läs på distans i din egen takt
Läser du på distans inom naglar eller makeup som privatelev kan du studera i den takt du själv vill. När du gjort ett kurssteg klart öppnar vi upp nästa. Du har ett år på dig från kursstart att avsluta din utbildning.

Välj ett färdigt studietempo om du känner att en jämn studietakt skulle hjälpa dig med studiedisciplinen. Men vill du pausa, öka tempot eller sänka det så gör du det. Din frihet är närmast total. Det snabbaste studietempo vi kan stödja är intensivtempo som är dubbelt normaltempo.

Alla studietempo – en översikt

UtbildningNormaltempoPlustempoIntensivtempo**Eget tempo**
Diplomerad frisörJaJa*
Diplomerad barberareJa
FrisöraspirantJaJa
HårstylistJaJa
Klippteknik basJa
Färgteknik basJa
NagelterapeutJaJaJa
AkrylgelteknikJaJa
ElfilsteknikJaJaJa
Makeupartist – BeautyJaJaJa
Makeupartist – Fashion & BeautyJaJaJa
FransstylistJa
VolymfransarJa
HärdplastJaJaJa
* Endast platsundervisning
** Möjligt för privatelever