Frisörutbildningar

Nu kan du välja mellan två varianter av frisörutbildning – Diplomerad frisör som ger maximal bredd och fördjupning och Frisöraspirant som är en mer grundläggande utbildning. 

GÖR KURSANMÄLAN HÄR | GÖR KOMVUXANSÖKAN

Frisörutbildningen finns i två varianter, Diplomerad frisör som är en komplett yrkesutbildning och Frisöraspirant som är mer lärlingsförberedande till sin karaktär.

Diplomerad frisör

Diplomerad frisör är en omfattande utbildning (1 900 gymnasiepoäng) och ett bra val för dig som planerar bli egenföretagare i framtiden med egen salong eller hyrstol. Går att läsa i högre tempo om du vill fokusera hårt och har energi och tid att sätta av. Såklart kan du arbeta som anställd frisör eller gå som lärling även efter denna utbildning. 

Frisöraspirant

Frisöraspirant är något kortare i sin omfattning (1 500 gymnasiepoäng) och är en mer grundläggande frisörutbildning. Bra val om du planerar att arbeta som anställd frisör och kanske inleda karriären med en lärlingstid. Går att läsa i vårt lägsta studietempo och finns bara som komvuxutbildning.

Svårt att välja? – här är viktigaste skillnaderna

Vilket alternativ som är bäst beror på dina karriärplaner, önskemål om studietakt och annat. Behöver du rådgivning inför valet får du gärna kontakta oss.
 FrisöraspirantDiplomerad frisör
OmfattningFokus på praktiska hantverketHela hantverket + extra bredd
Tänkt målsättning hos elevenPlanerar arbeta som anställd, möjligen gå lärlingstidPlanerar bli egenföretagare i framtiden
StudietempoNormaltempoPlustempo eller intensivtempo
Längd i antal terminer43 eller 2
Går läsa via komvuxJaJa
Gymnasiepoäng*1 5001 900
Poäng/vecka*2030 eller 45 (ca)
Leder till gymnasieexamen*Ja***
Rätt till studiemedel*JaJa
APL ingårJaJa
Leder till gesällbrev**JaJa
Går att läsa på distansJaJa
Går att läsa på platsJaJa
Går läsa som privatelevJa
UtbildningsdiplomKursintyg FrisöraspirantDiplomerad Frisör
* När du läser utbildningen genom komvux. ** Efter examen krävs alltid lärlingstid på en salong. *** Förutsätter att du har betyg i vissa kärnämnen.

Arbetsförmedlingen ser goda jobbmöjligheter för frisörer

Enligt Arbetsförmedlingens jobbkompass är det mycket liten konkurrens om frisörjobb i många regioner – alltså en bra arbetsmarknad för frisör. I andra delar av landet är arbetsmarknaden mer i balans eller konkurrensen hårdare. Så här ser det ut där du bor.


Översikt frisörutbildningar

UtbildningLängdDistansPlatsPrivat*Komvux
Diplomerad frisör2 & 3 terminerJaJa149 000 krMöjligt!
Frisöraspirant4 terminerJaJaMöjligt!
* Kursavgiften kan delbetalas

Leder till gesällbrev

Går du en frisörutbildning genom komvux kan tillgodoräkna dig studierna på samma sätt som för en vanlig gymnasieutbildning. Oavsett det kräver alla utbildningar en lärlingstid på salong efter examen.

Är ditt intresse lite smalare?

Våra hårutbildningar är delkurser inom frisörutbildningen för dig som vill bredda din kompetens eller specialisera dig. Kurserna är på grundnivå och inriktade mot var sitt område – hårstylingklippteknik och färg/blekning.