Frisörutbildningar

Frisörutbildningen finns i två varianter – Diplomerad frisör som är en komplett yrkesutbildning – och Frisöraspirant som är något mer grundläggande och lärlingsförberedande. 

PRIVAT KURSANMÄLAN | KOMVUXANSÖKAN

Diplomerad frisör

Diplomerad frisör är en omfattande utbildning (1 900 gymnasiepoäng) och ett bra val om du planerar bli egenföretagare i framtiden med egen salong eller hyrstol. Går att läsa i högre tempo om du vill fokusera hårt och har energi och tid att sätta av. Såklart kan du arbeta som anställd frisör eller gå som lärling även efter denna utbildning. 

Frisöraspirant

Frisöraspirant är något kortare i sin omfattning (1 500 gymnasiepoäng) och en mer grundläggande frisörutbildning. Bra val om du planerar att arbeta som anställd frisör och kanske inleda karriären med en lärlingstid. Går att läsa i vårt lägsta studietempo och finns enbart som komvuxutbildning.

Arbetsförmedlingen ser goda jobbmöjligheter för frisörer

Enligt Arbetsförmedlingens jobbkompass är det mycket liten konkurrens om frisörjobb i många regioner – alltså en bra arbetsmarknad för frisör. I andra delar av landet är arbetsmarknaden mer i balans eller konkurrensen hårdare. Så här ser det ut där du bor.


Frisörutbildningar som leder till gesällbrev

Du får närmare information om det under skoltiden men vill du veta mer först får du gärna kontakta oss. Det krävas antingen viss lärlingstid på salong efter avslutade studier, eller att du arbetar som frisör ett visst antal timmar som egenföretagare eller anställd.


Översikt frisörutbildningar

UtbildningLängdDistansPlatsPrivatKomvux
Diplomerad frisör2 & 3 terminer166 000 krMöjligt!
Frisöraspirant4 terminerMöjligt!

Svårt att välja? – här är viktigaste skillnaderna

Vilket alternativ som är bäst beror på dina karriärplaner, önskemål om studietakt och annat. Behöver du rådgivning inför valet får du gärna kontakta oss. Diplomerad frisör i intensivtempo valbart för privatelever.
 FrisöraspirantDiplomerad frisör
OmfattningFokus på praktiska hantverketHela hantverket + extra bredd
Tänkt målsättning hos elevenPlanerar arbeta som anställd, möjligen gå lärlingstidPlanerar bli egenföretagare i framtiden
StudietempoNormaltempoPlustempo eller intensivtempo
Längd i antal terminer43 eller 2
Går läsa via komvux
Gymnasiepoäng*1 5001 900
Poäng/vecka*2030 eller 45 (ca)
Leder till gymnasieexamen*Ja***
Rätt till studiemedel*
Tillgänglig genom*Kristianstad kommunKarlshamns kommun
Leder till gesällbrev**
Går att läsa på distans
Går att läsa på plats
Går läsa som privatelev
UtbildningsdiplomKursintyg FrisöraspirantDiplomerad Frisör
* När du läser utbildningen genom komvux. ** Efter examen krävs lärlingstid eller visst antal arbetade timmar. *** Förutsätter att du har betyg i vissa kärnämnen.

Är ditt intresse lite smalare?

Våra hårutbildningar är delkurser inom frisörutbildningen för dig som vill bredda din kompetens eller specialisera dig. Kurserna är på grundnivå och inriktade mot var sitt område – hårstylingklippteknik och färg/blekning.