Frisöraspirant

Utbildningen Frisöraspirant lägger fokus på det praktiska frisörhantverkets grunder och gör dig redo för en lärlingstid eller anställning på salong.

KOMVUXANSÖKAN

Utbildningen öppnar dörren till ett nytt yrke och lägger fokus på praktiska hantverksämnen som klippteknik, färg, slingor, strukturbehandling och hårdesign men även kundservice och annat som är själva kärnan i hantverket.

Vi använder moderna pedagogiska arbetssätt och webbaserade lösningar för att ge dig en genomtänkt utbildning som tar avstamp i teknik, trender och kreativitet.

Ger dig de viktiga hantverksgrunderna

Frisöraspirant är en mer grundläggande utbildning med fokus på det praktiska hantverket. Utbildningen är något kortare i sin omfattning (1 500 gymnasiepoäng) än vår utbildning Diplomerad frisör (1 900 poäng). Frisöraspirant kan bara läsas som kommunal vuxenutbildning.

Utbildningen är i första hand utformad för dig som planerar att arbeta som anställd frisör och möjligen vill inleda din nya yrkesbana med en lärlingstid på salong.

Studera på distans eller på plats i Malmö. Studietakten är plustempo 30 poäng/vecka vilket är något högre studietakt än vanligt heltidstempo 20 poäng/vecka. Utbildningen är 50 veckor lång (ca 2,5 terminer).

Bor du i Kristianstad är utbildningen i vanligt heltidstempo 20 poäng/vecka. Utbildningstiden är då fyra terminer lång och finns endast som platsundervisning i Malmö.

Du kan tillgodoräkna dig studierna på samma sätt som för en vanlig gymnasieutbildning om du tänkt gå som lärling på salong efter examen. Denna utbildning tar dig därmed ett stort kliv mot ett gesällbrev ifall det är vad du siktar mot.

Är Frisöraspirant rätt val för dig?

Vet du att du vill arbeta som anställd frisör? Är din plan att gå en lärlingstid på salong efter examen? Då kan Frisöraspirant vara rätt val.

Planerar du att starta egen salong eller hyra stol i framtiden? Vill du ha största möjliga bredd på dina kunskaper? Kika då på Diplomerad frisör som är utformad efter den målsättningen.

Har du frågor eller behöver hjälp att välja rätt frisörutbildning får du gärna kontakta oss.

Översikt Frisöraspirant

TempoLängd Heldistans**Distans*PlatsPrivatKomvux
NormaltempoCa 80 veckor (4 terminer) Möjligt!
* Med obligatoriska träffar på skolan.
** Förenat med vissa villkor

Kursstarter Frisöraspirant

Endast komvuxutbildning. Plustempo är något högre studietakt än vanligt gymnasietempo.
* Ingår träffar på skolan med 10-12 veckors mellanrum.
** Du som bor i Kristianstad läser utbildningen i normaltempo och på plats.
KursstartDistans *
50 veckor (2,5 terminer)
Plats
50 veckor (2,5 terminer)
2024-08-26
2024-10-28
2025-01-27
2025-03-31

KURSPLAN FÖR FRISÖRASPIRANT

Kursinnehåll

Utbildningen Frisöraspirant är omfattande och detta är ett sammandrag av viktiga huvudsakliga ämnesområden.

 • Klippteknik
 • Färg, toning, blekning
 • Slingteknik
 • Färg, form och stil – vad klär kunden
 • Föndesign
 • Permanent och strukturbehandlingar
 • Uppsättningar och festfrisyrer
 • Ergonomi och friskvård
 • Hår, hud och kemi
 • Kundbemötande
 • Praktik på frisörsalong (APL)
 • Branschkunskap
 • Betyg och kursintyg

Kursmål

 • Vara redo ta nästa steg mot gesällbrev genom lärlingstid på salong
 • Arbeta som anställd frisör

Personliga verktyg, utrustning och litteratur

Du som läser genom komvux har rätt att låna nödvändiga frisörredskap och litteratur under lektionstid. Du har personligt ansvar för låneutrustning och ersättningsansvar ifall något försvinner eller förstörs (utöver normalt slitage).

Du har även möjlighet att köpa kit med frisörutrustning av yrkeskvalitet till grossistpris. Då har du helt nya saker du själv bestämmer över och kan använda fritt var och när du vill även utanför skoltid. Kostnaden för sådant kit varierar beroende på vad du väljer. Kontakta oss för närmare information.

Kursintyg

För intyg på fullföljd utbildning krävs godkänt betyg i alla moment som ingår i privatbetyget.

Antagningskrav

 • Du måste förstå och kunna göra dig förstådd på svenska i tal och skrift då all undervisning är på svenska.
 • Du behöver en bra kamera (kan vara en mobilkamera).
 • Du behöver tillgång till en dator.
 • Du behöver en stabil internetuppkoppling som klarar av strömmande video.
 • Du måste vara engagerad och aktiv. Det krävs att du övar flitigt och gör alla övningsuppgifter.
 • Du måste vara motiverad och aktiv, träna målmedvetet och göra dina övningsuppgifter för att få ut allt ur kursen.
 • Du har eget ansvar att skaffa modeller till hemuppgifter om träning på modell ingår i utbildningen. Du kan öva på familj, vänner och bekanta och du kan använda Leep modellbank på Facebook. Modell ska vara minst 18 år.
 • Du ska tänka dig för om du misstänker att du är känslig mot någon av de produkter som används eller tror att du på annat sätt saknar förutsättning att fullfölja utbildningen.

Studieupplägg vid distansstudier

Utbildningens innehåll och kursmål är samma oavsett studieform och tempo så du får samma kunskaper vilken kombination du än väljer.

Distansstudier bedrivs på tre terminer. Ditt skolarbete sker hemifrån med support via skolans lärplattform där du hittar filmer, undervisningsmaterial och annat. Vi postar de produkter du behöver hem till dig efterhand under utbildningstiden. Du har regelbunden, personlig kontakt med din lärare via lärplattformen, telefon eller Skype. Hemuppgifter lämnas in via lärplattformen där du får återkoppling av din lärare.

Du kommer också till skolan i Malmö för träffar, workshops och utvärderingar med 10-12 veckors mellanrum, alltså två till tre gånger per termin. Varje träff är obligatorisk och vanligen tre dagar lång.

Räkna med att distansstudier tar ungefär samma tid som traditionella platsstudier.

Ska du studera och träna från din bostad behöver du en liten, väl upplyst yta med tillgång till spegel, eluttag, stol, eventuellt ett skydd på golvet i händelse av spill och god ventilation. Du som behöver kan låna en mobil schamponering och adapter med duschmunstycke att fästa på en vanlig kran.

Översikt studietempo Frisöraspirant

Tidsåtgång för studier och träning är mycket individuell och detta är endast en uppskattning
StudietempoPlats 4 terminerDistans 4 terminer
Skoldagar per vecka2-3*
Skolarbete per vecka, timmar16-2016-20
* Styrs i stor utsträckning av eleven.

Se även allmänna villkor