Kursinnehåll

Vår kursplan för frisörutbildningen är mycket omfattande och detta är bara ett sammandrag av viktiga ämnesområden.

Din egen utrustning är också en del av kursinnehållet

Privatelev
Din utbildningsavgift täcker samtliga kostnader för utbildningen och inga andra  kostnader tillkommer. I avgiften ingår verktyg av professionell kvalitet som frisörsax, effilettsax, frisörkniv, fön, plattång, värmespolar, kammar, borstar, klämmor, övningshuvuden, litteratur och mycket annat. En stor del av utrustningen är av märket GHD, ett välkänt prestigemärke inom hårvårdsutrustning. All utrustning blir din egendom.

Komvuxelev
För all kommunal vuxenutbildning gäller att eleven själv måste bekosta sitt personliga utbildningsmaterial och du har därför en kostnad på ca 7 000 kr för personliga verktyg och utrustning enligt förteckningen ovan. Du betalar bara grossistpris så utrustningen skulle kostat betydligt mer för en konsument. Enstaka delar av utrustningen är rekommenderade tillval som du kan utesluta för att sänka dina kostnader. Vi kan också erbjuda räntefri delbetalning för att underlätta din studieekonomi.

Och nu till själva utbildningsinnehållet

Klippteknik
En bra klippteknik är A och O för varje frisör. Du får lära dig klippa trendiga, klassiska och kreativa frisyrer med en teknik som hjälper dig utveckla din fulla potential. Tekniken vi lär ut används av ledande brittiska trendskapare och är väl utprövad och internationellt gångbar. Efter inledande teoretiska genomgångar och demonstrationer får du raskt börja arbeta med dockor och successivt övergå till modeller och skolkunder för att bygga upp din skicklighet, trygghet och rutin.

leep-elever_35

Färgförändrande behandlingar
Vi lär dig förstå och använda de många kemiska behandlingar som finns för att ändra färgen på ett hår. Vi undervisar dig i färgteori från grunden och lär dig i vilka situationer olika behandlingar används och hur du genom kreativa appliceringstekniker får fram spännande effekter i håret. Här finns utrymme för stor fantasi som vi kommer att utforska tillsammans, dels på dockor men också under modelldagar.

Färg, form och stil
Som frisör måste du kunna hjälpa kunden hitta den form och färgskala som passar bäst och framhäver utseendet på ett positivt sätt. Vi kommer att gå igenom och träna dig att se vad som styr vilka färger och former olika kunder passar bäst i. Vi kommer också att lära dig vad som kännetecknar de olika stilarna och hur du snabbt och enkelt känner igen dem.

Föndesign
Du får lära dig använda en mängd olika tekniker för att föna ett hår till den form och volym du önskar. Du får träna på att använda olika metoder med fön och borste men också plattång, vågtång och andra värmeverktyg. Du får också lära dig klassiska tekniker med clips och spolar för att forma håret inför en uppsättning eller festfrisyr.

Permanent
Vi lär dig både klassiska och kreativa tekniker för långa och korta hår med hjälp av olika typer av spolar. Vi lär dig också skillnaderna mellan olika permanenttyper och betydelsen av att välja rätt för bästa resultat utifrån kundens hår, tidigare behandlingar där önskat resultat som kan vara allt från en diskret volymbehandling till vilt uttrycksfulla lockar.

Uppsättningar och festfrisyrer
Vi lär dig de många grundläggande tekniker du måste behärska för att med säker hand skapa kreativa frisyrer efter egen fantasi och kundens förutsättningar. Du får också lära dig arbeta med hårutfyllnader i uppsättningar och festuppsättningar.

Salongsträning
En viss mängd lektioner och dockövningar är självklara inslag men vår antagligen viktigaste lektionssal är skolsalongen. Här får du mängdträning på skolsalongskunder i verklighetstrogen miljö men under ständig handledarövervakning. Du tränar upp din kreativitet, skicklighet och hastighet inom alla delar av hantverket samtidigt som du skaffar salongsvana.

Extensions/hårförlängning
I utbildningen ingår en kurs i hårförlängning där vi lär dig minst två tekniker för applicering, inklippning och borttagning av extensions.

leep-elever_12

Ergonomi och friskvård
Detta kursmoment utgör en integrerad del av utbildningen. Det är viktigt att öva in en bra arbetsställning så att du undviker trötthet och förslitningsskador. Du får därför lära dig hur du bäst förebygger arbetsskador och hur du påverkas av kost och stress.

Hår, hud och kemi
Det är viktigt att förstå hur hår och hud är uppbyggda och vilka egenskaper de har eftersom de påverkas av kemiska behandling. Du blir en tryggare och skickligare frisör när du förstår varför samma behandling kan ge väldigt olika resultat på olika kunder.

Entreprenörskap
De flesta av våra elever planerar att starta eget efter examen i form av en hyrstol eller egen salong. Därför lär vi dig grunderna för hur du utformar startar en hyrstol eller egen salong och introducerar dig i de ekonomiska och marknadsmässiga förutsättningarna för att driva en framgångsrik och lönsam frisörverksamhet. Kursavsnittet är i projektform och krävande men samtidigt mycket lärorikt. Du får hjälp att reda ut en mängd viktiga begrepp, förstå grundläggande lagar och regler och lär dig vilken hjälp det finns att få på olika områden för den som ska bli egenföretagare.

Modefotografering
Du ger dig in i ett projekt där du självständigt förbereder en modell för en fotosession tillsammans med yrkesfotograf. Projektet ger dig träning i att själv ta kreativt ansvar och besluta, planera och genomföra allt arbete med hår och makeup, men även bestämma kläder och rekvisita till modellerna. Arbetet är självständigt och kräver initiativförmåga men du har också tillgång till professionellt stöd och råd från dina handledare. Kursmomentet är stimulerande och ger dig god inblick i hur det är att arbeta som frilansande hårstylist/hårdesigner.

Examen, betyg och diplom
Under hela din studietid utvärderar vi och sätter omdömen på dina praktiska och teoretiska prestationer som även betygsätts. Vid utbildningens slut gör du dessutom ett omfattande yrkesprov som täcker både teori och ett flertal praktiska moment som dam- och herrklippning, kreativ färgning, festfrisyrer, permanent och en del annat. Examensprovet hjälper dig bekräfta dina yrkeskunskaper gentemot arbetsmarknaden, för oss på skolan och inte minst inför dig själv.