Fri, friare, frisör!

Frisöryrket är ett kolossalt roligt och fritt jobb där du kan arbeta som egenföretagare och bli din egen chef. Det är också fritt på så vis att vem som helst kan börja jobba som frisör.

Det finns inga etableringshinder i frisörbranschen så en person helt utan yrkeskunskaper kan kalla sig frisör, jobba som frisör och öppna en egen salong. Faktiskt behöver du inte ens gå någon utbildning.

Kunskaper är allt

Såklart måste man kunna sitt yrke, men vem som helst kan titulera sig barista och öppna ett café utan att förstå skillnaden mellan en cappuccino och en latte. Eller trubadur utan att kunna sjunga. Det gäller bara att vara beredd på konsekvenserna.

Piloter, hjärnkirurger, elektriker och en del andra måste ha en formell yrkeslicens för de riskerar att ha ihjäl sina kunder om de är oskickliga. Men ingen har dött av en dålig klippning även om det kan kännas så för den som drabbas.

Kunderna bestämmer

Etableringsfriheten öppnar upp för både duktiga och mindre duktiga yrkesutövare, men det är inget problem för kunder ser till att frisörerna måste upp till bevis varenda gång någon sätter sig i stolen. Då gäller det att kunna sitt jobb.

Skulle en frisör vara oskicklig eller illa uppdaterad hjälper det inte att ha ett diplom eller yrkesbevis på väggen som påstår motsatsen. Den som i praktiken saknar kunskaper kommer också sakna kunder. Konstigare än så är det inte.

Konkurrens är bra!

När kunder kan välja fritt mellan många frisörer påverkar det vilka som blir framgångsrika och vilka som försvinner. Det heter konsumentmakt och den är både kraftfull och rättvis. Därför blir en bransch med fri etableringsrätt och livlig konkurrens med tiden allt bättre på att erbjuda det kunder alltid efterfrågar: skickliga, kreativa och engagerade frisörer.