Frågor & svar – frisörutbildning

Det här är frågor vi ofta får om vår frisörutbildning. Har du någon egen kommentar eller fråga av allmän karaktär kan du lägga in den längre ner på sidan.

Personligt orienterade frågor får du enklast vettiga svar på genom att använda formuläret för intresseanmälan eller slå oss en signal.

FAQ Frisörutbildning

Är jag redo att börja jobba direkt efter examen?

Ja, det är själva meningen med den frisörutbildning du går på Leep | sköna kunskaper.

Att du ska bli helt redo att arbeta i yrket är det utbildningsmål vi haft för de närmare 500 frisörer vi examinerat sedan skolan startade 2006. Som alltid kräver ett bra studieresultat att du är engagerad i din utbildning och följer kursplanen.

 

Kan jag bli frisör genom den kommunala vuxenutbildningen var jag än bor?

Ja, absolut. Det har ingen betydelse vilken kommun du bor i.

Vi har ramavtal med vuxenutbildningen i Lund, Kristianstad och Karlshamn och alla kommuner kan bevilja en utbildningsplats på Leep via någon av dessa avtalskommuner, eller genom att ta direktkontakt med oss.

Tänk på att du alltid måste göra din ansökan om komvuxutbildning via en studievägledare/SYV i din hemkommun eftersom det är din egen kommun som tar beslut. Det finns en hel del att läsa om det på vår hemsida och behöver du eller din studievägledare veta mer får ni gärna kontakta oss.

Behöver jag ha några förkunskaper?

Nej, det behöver du inte.

Vår frisörutbildning är utformad för elever helt utan förkunskaper i frisöryrket men en portion händighet och kreativt sinnelag är bra förutsättningar – plus att du måste älska att arbeta med människor och service! Läs gärna lite om våra antagningskrav.

Hur ser arbetsmarknaden ut för frisörer?

Branschen söker alltid duktiga frisörer och det gör även salongskunder/konsumenter, tänk bara på dig själv och hur du väljer frisör.

Oskickliga frisörer finns det alltid för många av men det är något som gäller de flesta yrkeskategorier. Se till att bli duktig och engagera dig lika mycket i din utbildning som vi engagerar oss i att utbilda dig, så har du utmärkta förutsättningar för att göra en bra karriär.

  • Allt fler människor spenderar allt mer tid och pengar på sitt hår och sitt utseende i allmänhet – inte minst män. Det gynnar tillväxten i hår- och skönhetsbranschen.
  • Sveriges befolkning växer hela tiden, inte minst i storstadsregionerna, och fler invånare betyder fler människor som behöver gå till frisören.
  • Det finns också en arbetsmarknad utanför Sverige och en del av våra elever jobbar idag på salonger i London, Norge, Kambodja och andra ställen.

Hur långa är skoldagarna?

Svaret beror lite på vilket studietempo du väljer. Du kan gå frisörutbildningen i

  • Intensivtempo, 35-40 timmar per vecka och skola varje vardag
  • Traditionellt heltidstempo, 16-20 timmar per vecka och skola 2-3 heldagar per vecka
  • Halvtid, 8-10 timmar per vecka och skola i genomsnitt 1 dag per vecka

Skolan är öppen 9-18 på vardagar och dina skoldagar är som regel 9-17 eller 9-18 beroende på om du har lektioner eller skolsalongsträning på schemat. Du har en timme lunch och kortare fikapaus på för- och eftermiddag. Lägg ibland till en del tid för läxläsning.

Väljer du att utbilda dig på distans ser det helt annorlunda ut då du i princip har möjlighet att träna de dagar du själv vill och de tider på dygnet som passar dig bäst. Du kommer däremot till skolan i Malmö omkring två gånger per termin för workshops och prov beroende på vilket studietempo du väljer.

Varför kostar det så mycket att utbilda sig till frisör?

Att utbilda någon till frisör är kostsamt eftersom utbildningen är väldigt omfattande och kräver massor av lokaler, personal, preparat och utrustning för att bli bra.

Även om det är möjligt att läsa vår utbildning i intensivtempo på bara 40 veckor är det i praktiken en väldigt lång utbildning i timmar räknat (drygt 1 500 timmar). Större delen av utbildningstiden är lärarledd oavsett om du går på plats eller på distans. Då blir det väldigt bra, men kvalitet kostar.

Kika runt på nätet så hittar du lätt andra skolor som är betydligt dyrare än vår så vi är i sammanhanget en av de som kostar minst, särskilt när du ser hur omfattande utbildning du får.

Jagar du billigaste tänkbara frisörutbildning kommer du att hitta utbildningar som kostar betydligt mindre än vår. Minns då på att det som kommer att imponera på dina framtida salongskunder är om du har gedigna yrkeskunskaper, inte hur billig utbildning du lyckades hitta.

Det finns en möjlighet att gå vår frisörutbildning helt utan kostnad och den ska du absolut utforska. Du kan läsa om komvuxutbildning på vår hemsida.

Jag är kanske för gammal för att omskola mig?

Känner du dig ung nog att byta karriär så är du ung nog, din ålder spelar ingen roll. Vi har och har haft elever i hela spannet från 20 upp till 50+ men de flesta är 20-nånting.

Fundera gärna på hur många år du varit ute i arbetslivet och hur många år du har kvar till pensionen så inser du att det är nästan aldrig är för sent att utbilda dig till det yrke du kanske drömt om hela ditt liv. Ett av flera exempel hittar du i detta artikelklipp där du kan läsa om Carina, en av våra frisörelever som tog examen i december 2009.

När har skolan lov och ledighet?

Vi fungerar mer som en vanlig arbetsplats än en skola när det gäller semester, lov och annat och bedriver undervisning året om.

Vi stänger däremot i fyra veckor på sommaren, oftast från andra veckan i juli och framåt (veckorna 28-31) och i två veckor över jul och nyår samt på allmänna helgdagar. Till det kommer några studiedagar per år då vi ägnar oss åt internutbildning.

De veckor skolan är stängd för jul- och sommaruppehåll räknas inte in i utbildningstiden.

Ingår det någon praktik?

Absolut, det ingår mycket praktik i utbildningen och den är viktig.

Du kan inte lära dig ett servicehantverk ordentligt om du inte får möjlighet träna mycket på kunder eller modeller och bygga upp rutin. Det ingår en hel del praktisk träning i vår skolsalong. Du kan även göra praktik på en vanlig frisörsalong vissa skoldagar som alternativ till skolsalongen.

Gör utbildningen mig attraktiv på arbetsmarknaden?

Ja, om du deltar aktivt i undervisningen och följer kursplanen tar du examen med utmärkta yrkeskunskaper och en god portion erfarenhet. Det är attraktivt eftersom salonger söker efter välutbildade och duktiga frisörer.

Det bästa svaret är annars att låta historiken tala för sig självt: många av våra elever har ordnat ett arbete redan före examen, ofta i form av en hyrstol. En tid efter examen jobbar majoriteten av våra examinerade elever som frisörer, de absolut flesta som egenföretagare med hyrstol eller egen salong.

Eftersom du sannolikt kommer att arbeta som egenföretagare efter examen är det egentligen viktigare för dig vad konsumenter tycker om dina faktiska kunskaper än vad folk på salonger tycker eftersom de i många fall kommer att bli dina konkurrenter.

Jag har inget slutbetyg från gymnasiet. Kan jag ändå söka in till utbildningen?

Ja det kan du.

Vi ser mer till hur du är som person än till dina dina betyg så det är normalt inget hinder att du har avbrutna gymnasiestudier. Oavsett vad du har för betyg eller utbildning i bagaget är det viktigt att du rent praktisk kan hantera svenska språket, kan grundläggande matte och gärna även engelska då det underlättar för dig att hänga med i undervisningen där viss litteratur endast finns på engelska.

Om du vill söka frisörutbildningen som kommunal vuxenutbildning kan det vara en fördel att inte ha en fullständig gymnasieexamen eftersom du då ofta prioriteras högre av din hemkommun. Samtidigt ställer många kommuner krav på att du ska ha betyg i kärnämnen på gymnasienivå för att kunna ansöka.

Jag tänker söka genom komvux. Vad kostar utbildningen då och har jag rätt till CSN?

Svaret är att då kostar utbildningen ingenting för dig.

Om vuxenutbildningen i din hemkommun beviljar dig kommunal vuxenutbildning bekostar istället din kommun utbildningsplatsen. Vill du undersöka den möjligheten ska du tala med en studievägledare/SYV i hemkommunen. Blir du elev genom kommunala vuxenutbildningen har du också rätt till CSN.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.