Frågor & svar – frisörutbildning

Det här är frågor vi ofta får om vår frisörutbildning. Har du någon egen kommentar eller fråga av allmän karaktär kan du lägga in den längre ner på sidan.

Personligt orienterade frågor får du enklast vettiga svar på genom att använda formuläret för intresseanmälan eller slå oss en signal.

FAQ Frisörutbildning

Är jag redo att börja jobba direkt efter examen?

Ja, det är själva meningen med den frisörutbildning du går på Leep | sköna kunskaper.

Att du ska bli helt redo att arbeta i yrket är det utbildningsmål vi haft för de närmare 500 frisörer vi examinerat sedan skolan startade 2006. Som alltid kräver ett bra studieresultat att du är engagerad i din utbildning och följer kursplanen.

 

Kan jag bli frisör genom den kommunala vuxenutbildningen var jag än bor?

Ja, absolut. Det har ingen betydelse vilken kommun du bor i.

Vi har ramavtal med vuxenutbildningen i Lund, Kristianstad och Karlshamn och alla kommuner kan bevilja en utbildningsplats på Leep via någon av dessa avtalskommuner, eller genom att ta direktkontakt med oss.

Tänk på att du alltid måste göra din ansökan om komvuxutbildning via en studievägledare/SYV i din hemkommun eftersom det är din egen kommun som tar beslut. Det finns en hel del att läsa om det på vår hemsida och behöver du eller din studievägledare veta mer får ni gärna kontakta oss.

Behöver jag ha några förkunskaper?

Nej, det behöver du inte.

Vår frisörutbildning är utformad för elever helt utan förkunskaper i frisöryrket men en portion händighet och kreativt sinnelag är bra förutsättningar – plus att du måste älska att arbeta med människor och service! Läs gärna lite om våra antagningskrav.

Hur ser arbetsmarknaden ut för frisörer?

Branschen söker alltid duktiga frisörer och det gör även salongskunder/konsumenter, tänk bara på dig själv och hur du väljer frisör.

Oskickliga frisörer finns det alltid för många av men det är något som gäller de flesta yrkeskategorier. Se till att bli duktig och engagera dig lika mycket i din utbildning som vi engagerar oss i att utbilda dig, så har du utmärkta förutsättningar för att göra en bra karriär.

 • Allt fler människor spenderar allt mer tid och pengar på sitt hår och sitt utseende i allmänhet – inte minst män. Det gynnar tillväxten i hår- och skönhetsbranschen.
 • Sveriges befolkning växer hela tiden, inte minst i storstadsregionerna, och fler invånare betyder fler människor som behöver gå till frisören.
 • Det finns också en arbetsmarknad utanför Sverige och en del av våra elever jobbar idag på salonger i London, Norge, Kambodja och andra ställen.

Hur långa är skoldagarna?

Svaret beror lite på vilket studietempo du väljer. Du kan gå frisörutbildningen i

 • Intensivtempo, 35-40 timmar per vecka och skola varje vardag
 • Traditionellt heltidstempo, 16-20 timmar per vecka och skola 2-3 heldagar per vecka
 • Halvtid, 8-10 timmar per vecka och skola i genomsnitt 1 dag per vecka

Skolan är öppen 9-18 på vardagar och dina skoldagar är som regel 9-17 eller 9-18 beroende på om du har lektioner eller skolsalongsträning på schemat. Du har en timme lunch och kortare fikapaus på för- och eftermiddag. Lägg ibland till en del tid för läxläsning.

Väljer du att utbilda dig på distans ser det helt annorlunda ut då du i princip har möjlighet att träna de dagar du själv vill och de tider på dygnet som passar dig bäst. Du kommer däremot till skolan i Malmö omkring två gånger per termin för workshops och prov beroende på vilket studietempo du väljer.

Varför kostar det så mycket att utbilda sig till frisör?

Att utbilda någon till frisör är kostsamt eftersom utbildningen är väldigt omfattande och kräver massor av lokaler, personal, preparat och utrustning för att bli bra.

Även om det är möjligt att läsa vår utbildning i intensivtempo på bara 40 veckor är det i praktiken en väldigt lång utbildning i timmar räknat (drygt 1 500 timmar). Större delen av utbildningstiden är lärarledd oavsett om du går på plats eller på distans. Då blir det väldigt bra, men kvalitet kostar.

Kika runt på nätet så hittar du lätt andra skolor som är betydligt dyrare än vår så vi är i sammanhanget en av de som kostar minst, särskilt när du ser hur omfattande utbildning du får.

Jagar du billigaste tänkbara frisörutbildning kommer du att hitta utbildningar som kostar betydligt mindre än vår. Minns då på att det som kommer att imponera på dina framtida salongskunder är om du har gedigna yrkeskunskaper, inte hur billig utbildning du lyckades hitta.

Det finns en möjlighet att gå vår frisörutbildning helt utan kostnad och den ska du absolut utforska. Du kan läsa om komvuxutbildning på vår hemsida.

Jag är kanske för gammal för att omskola mig?

Känner du dig ung nog att byta karriär så är du ung nog, din ålder spelar ingen roll. Vi har och har haft elever i hela spannet från 20 upp till 50+ men de flesta är 20-nånting.

Fundera gärna på hur många år du varit ute i arbetslivet och hur många år du har kvar till pensionen så inser du att det är nästan aldrig är för sent att utbilda dig till det yrke du kanske drömt om hela ditt liv. Ett av flera exempel hittar du i detta artikelklipp där du kan läsa om Carina, en av våra frisörelever som tog examen i december 2009.

När har skolan lov och ledighet?

Vi fungerar mer som en vanlig arbetsplats än en skola när det gäller semester, lov och annat och bedriver undervisning året om.

Vi stänger däremot i fyra veckor på sommaren, oftast från andra veckan i juli och framåt (veckorna 28-31) och i två veckor över jul och nyår samt på allmänna helgdagar. Till det kommer några studiedagar per år då vi ägnar oss åt internutbildning.

De veckor skolan är stängd för jul- och sommaruppehåll räknas inte in i utbildningstiden.

Ingår det någon praktik?

Absolut, det ingår mycket praktik i utbildningen och den är viktig.

Du kan inte lära dig ett servicehantverk ordentligt om du inte får möjlighet träna mycket på kunder eller modeller och bygga upp rutin. Det ingår en hel del praktisk träning i vår skolsalong. Du kan även göra praktik på en vanlig frisörsalong vissa skoldagar som alternativ till skolsalongen.

Gör utbildningen mig attraktiv på arbetsmarknaden?

Ja, om du deltar aktivt i undervisningen och följer kursplanen tar du examen med utmärkta yrkeskunskaper och en god portion erfarenhet. Det är attraktivt eftersom salonger söker efter välutbildade och duktiga frisörer.

Det bästa svaret är annars att låta historiken tala för sig självt: många av våra elever har ordnat ett arbete redan före examen, ofta i form av en hyrstol. En tid efter examen jobbar majoriteten av våra examinerade elever som frisörer, de absolut flesta som egenföretagare med hyrstol eller egen salong.

Eftersom du sannolikt kommer att arbeta som egenföretagare efter examen är det egentligen viktigare för dig vad konsumenter tycker om dina faktiska kunskaper än vad folk på salonger tycker eftersom de i många fall kommer att bli dina konkurrenter.

Jag har inget slutbetyg från gymnasiet. Kan jag ändå söka in till utbildningen?

Ja det kan du.

Vi ser mer till hur du är som person än till dina dina betyg så det är normalt inget hinder att du har avbrutna gymnasiestudier. Oavsett vad du har för betyg eller utbildning i bagaget är det viktigt att du rent praktisk kan hantera svenska språket, kan grundläggande matte och gärna även engelska då det underlättar för dig att hänga med i undervisningen där viss litteratur endast finns på engelska.

Om du vill söka frisörutbildningen som kommunal vuxenutbildning kan det vara en fördel att inte ha en fullständig gymnasieexamen eftersom du då ofta prioriteras högre av din hemkommun. Samtidigt ställer många kommuner krav på att du ska ha betyg i kärnämnen på gymnasienivå för att kunna ansöka.

Jag tänker söka genom komvux. Vad kostar utbildningen då och har jag rätt till CSN?

Svaret är att då kostar utbildningen ingenting för dig.

Om vuxenutbildningen i din hemkommun beviljar dig kommunal vuxenutbildning bekostar istället din kommun utbildningsplatsen. Vill du undersöka den möjligheten ska du tala med en studievägledare/SYV i hemkommunen. Blir du elev genom kommunala vuxenutbildningen har du också rätt till CSN.

38 kommentarer till Frågor & svar

 1. Emelie skriver:

  Gäller er frisörutbildning i utlandet också? I usa?

  • Robert Guntell skriver:

   Hej!
   Det lär beror på vilken delstat i USA du tänker flytta till. Vi har förstått att reglerna skiljer sig mellan delstater och att det ofta är fråga om att göra någon form av enklare, praktiskt kunskapsprov. Tydligen kan du behöva du göra om sådant prov om du flyttar från en delstat till en annan. Detta är av oss senast kända information. Bäst är nog att själv undersöka vad som gäller just nu och i den delstat du avser flytta till.
   MVH/Robert

 2. Sofie skriver:

  Hej! Kan man inte ta sin gesäll om man gått frisör hos er? ?

  • Robert Guntell skriver:

   Hej!

   Sorry för ganska sent svar. Du kan absolut skaffa gesällbrev efter vår utbildning. Kontakta gärna vår utbildningsrådgivare Annica på kontakt@leep.se eller via växel 040-23 00 45 så kan hon berätta mer för dig.

   MVH/Robert

 3. Helena skriver:

  Hej! Är det bara vissa kursstarter som är lokala? Om man tex. vill börja plugga i mars är det bara distans som är alternativet då? I tabellen under ”kursstart” står det ett streck på lokalt på de flesta datumen så undrar lite hur det fungerar.
  MVH//Helena

  • Robert Guntell skriver:

   Hej Helena!
   Streck (–) i tabellruta betyder att det alternativet inte finns medan en bock betyder att det finns. Jag gissar att du kikat på just frisörutbildningen och där finns många streck i tabellen eftersom vi har mycket fler kursstarter på distans än på plats (endast två om året). Hoppas det var svar på din fundering, i annat fall får du gärna höra av dig igen till oss 🙂 http://www.leep.se/kontakt/

   MVH/Robert, skolchef

 4. ellen skriver:

  Hej. Jag undrar om formning och färg av fransar och bryn ingår i frisörutbildningen?

  Mvh Ellen

  • Robert Guntell skriver:

   Hej Ellen!
   Ber om ursäkt att det tagit så lång tid att svara. Jag hoppas du varit i kontakt med oss på annat sätt (t ex http://www.leep.se/kontakt/) och redan fått något besked. I annat fall är svaret att de delarna ingår inte i frisörutbildningen. Däremot har vi planer på andra, mindre kurser under 2016 som har stor chans att innehålla bland annat färgning och formning av bryn. Håll gärna utkik efter nyheter på vår hemsida eller facebooksida.

   MVH/Robert, skolchef

 5. ELISSA skriver:

  Hej.

  Jag vill plugga genom min hemkommun.
  Men jag undrar om Osby kommun beviljar det?
  Vet ni nåt om det?

  Tacksam för svar

  • Robert Guntell skriver:

   Hej!

   Det är en fråga som bara Osby kommun själv kan svara på. Kontakta och boka möte med studievägledare/SYV på den kommunala vuxenutbildningen i Osby och hör dig för. Det finns gott om bra information både för dig och din studievägledare på vår hemsida och du får gärna kontakta vår egen utbildningsrådgivning via vårt kontaktformulär eller så ringer du vår växel på 040-23 00 45.

   Bästa hälsningar,
   /Robert, skolchef

 6. Michelle Ekberg skriver:

  Hej! Det verkar som att många frisörsalonger kräver att man har ett gesällprov gjort för att få jobb. Är det möjligt att göra ett gesällprov även fast man går er utbildning?

  • Robert Guntell skriver:

   Hej!
   Det finns en del som kräver gesällbrev, det stämmer. Men eftersom de flesta salonger idag hyr ut stolar istället för att anställa går salonger i allt högre grad efter dina faktiska kunskaper och att du har bevis på någon form av formell utbildning.

   Gesällbrev ingår inte automatiskt i vår utbildning, det är helt korrekt. Vi följer ett helt annat (hårdare) regelverk styrt av Skolverket, riksdag och regering. Det gör också att du som går vår frisörutbildning som kommunal vuxenutbildning (vilket de flesta gör) får rätt att kvittera ut ett Europass, ett formellt yrkesbevis på att du är frisör och som gäller inom hela EU.

   En utbildning hos oss ställer inga hinder i vägen för att skaffa ett gesällbrev, men vill du absolut göra det behöver du hitta en lärlingsplats efter att du avslutat vår utbildning och sedan spendera ett antal år där med lärlingslön. Det är frivilligt att skaffa och du bestämmer själv om det är värt det pris du betalar i tid och låga inkomster under lärlingstiden. Det är också ganska svårt att hitta lärlingsplats då många gymnasiefrisörutbildade också söker sådan.

   Vårt mål är att ge dig så gedigna kunskaper att du ska kunna stå på egna ben i ditt nya yrke, vanligen som egenföretagare som hyr stol. Gesällbrev är alltså något frivilligt du själv bestämmer om du ska välja eller välja bort och som hör till ett helt annat system än det myndighetsstyrda regelverk vi följer.

   
Kanske du redan läst information om olika regelverk, Europass och annat på vår hemsida, i annat fall rekommenderar jag att du läser igenom informationen under fliken ”godkänd”. Kontakta oss gärna på telefon, 040-23 00 45, så hjälper vi dig gärna och berätta ännu mer.

   Sist men inte minst beklagar jag att vi dröjt så länge med svar på dina funderingar.
MVH/Robert

 7. Saskia skriver:

  Hejsan jag skulle vara intresserad av vuxenutbildning men nu har jag läst att ni har är inte godkänd av Frisörföretagarna. Och detta skulle betyder att det är inte så jätte lätt att få jobb efter vi har studerad vuxenutbildning frisör. Är detta fortfarande så ?

  • Robert Guntell skriver:

   Hej!
   Ledsen för sent svar då du kontaktade oss precis när vi gått på semester.

   Går du vår komvuxutbildning till frisör så går du en utbildning som står under tillsyn av Statens skolinspektion. Det väger enligt vår mening betydligt tyngre än att ha ett ”godkännande” från en intresseorganisation vilket vi alltså inte har eller ser något avgörande värde i. Men det är givetvis något som du själv eller en framtida arbetsgivare själv bestämmer er egen åsikt om 🙂 Läs gärna lite mer om det här på länken http://www.leep.se/godkand-2/ där du får en förklaring till hur det ligger till med olika sorters godkännanden.

   Har du fler frågor är du välkommen att kontakta oss på kontakt@leep.se eller skolans växel 040-23 00 45.

   MVH/Robert

 8. Maria skriver:

  Hej!
  Hur många pöäng ska man läsa per termin? om man går frisör utbildningen heltid och det är 1900p.

  Tack för svar
  Maria

  • Robert Guntell skriver:

   Hej Maria!
   Ledsen för sent svar då du hörde av dig precis innan vi gick på semester. Kommunal vuxenutbildning följer egentligen inte traditionell terminsindelning, men för att ändå ge ett svar läser du ca 500 poäng per ”termin”. Kontakta oss gärna på kontakt@leep.se eller skolans växel 040-23 00 45 så kan du få ett lite mer utförligt svar.
   MVH/Robert

 9. Lovisa Sandberg Krantz skriver:

  Hejsan!
  Jag har sökt er utbildning och blivit beviljad ifrån min hemkommun och jag har fått brev hemskickad ifrån lund. När jag loggar in på lundansökan så står jag som antagen på alla kurser, men när börjar jag då? Om jag har kommit in?
  Mvh Lovisa!

 10. justi skriver:

  Kan man läsa frisörutbildning efter svenska grundlegande ? Jah har gymnasium utbildning från mitt hämland men jag vet inte kanske den räcker inte.Mvh Justi

 11. Hana skriver:

  Hej! Jag har läst att man behöver inte ha gymnasiestudier ,men rent praktisk kan hantera svenska språket, grundläggande matte och gärna också engelska . Alt annat har jag utan engelska kan jag inte så bra. Kan jag ändå anmäla mig till utbildningen( frisörutbildning )?

  • Robert Guntell skriver:

   Hej!
   Det kan du absolut. Vi har en hel del elever utan engelskakunskaper och det fungerar bra men kan bli lite mer jobb för eleven vissa gånger. En del av vår kurslitteratur finns enbart på engelska men i gengäld gäller det instruktionsböcker med mycket bildmaterial som steg för steg visar hur du gör. Du klarar dig alltså fint ändå men kanske får klura lite extra ibland, eller be lärare om hjälp att förklara vissa delar.
   MVH/Robert

 12. Amanda skriver:

  Hej! Jag är jättesugen på att gå er frisörutbildning på distans.. Dock känner jag mig lite osäker på hur bra det kan funka att ha en så praktisk utbildning på distans. Hur fungerar upplägget? Undrar också om man kan komma i kontakt med någon annan som läser på just distans, för att ställa lite frågor. Med vänlig hälsning, Amanda

 13. Malin skriver:

  Hej!

  Jag sökte på frisörutbildning i Karlstad och då kom detta upp. Finns denna utbildning att gå i Karlstad eller är det bara de orter som ni nämner i texterna?

  Riktigt sugen på att gå er utbildning men bor alldeles för långt bort för Malmö.

  Mvh

  • Robert Guntell skriver:

   Hej!
   Kul att du gillar vår utbildning. Vår skola ligger i Malmö men dyker upp när du söker eftersom du kan gå de flesta av våra utbildningar på distans, även frisörutbildningen. Läs gärna mer om det på vår hemsida på länken http://www.leep.se/distanskurser/ där du också kan ladda ner en pdf-broschyr om hur det går till. Och då får gärna ringa mig så kan jag berätta mer
   Mvh/Robert

 14. Sanna skriver:

  Hejhej!

  Är denna frisörutbildningen godkänd av ”Svenska frisörföretagarna”?

  • Robert Guntell skriver:

   HejHej!
   Det korta svaret är nej.
   Det lite längre svaret är att vi följer ett helt annat regelsystem än den intresseorganisationen förespråkar eftersom vi är en vuxenutbildning som har krav på sig att följa bland annat Skollagen och Vuxenutbildningsförordningen. Skälet är att vi, liksom Lernia, Hermods och andra väldigt stora utbildningföretag är utbildningsanordnare åt kommunala vuxenutbildningen i många kommuner. Vårt mål med utbildningen är att ge dig en fullständig frisörutbildning där du är helt redo att arbeta i yrket efter examen, inte bara en ”halv” utbildning som förutsätter att du går som lärling ett visst antal år och sedan skaffar gesällbrev, vilket är vad den organisationen förespråkar.

   Du blir absolut fullärd frisör på vår utbildning. Det är själva grundbulten i vår utbildning att du ska blir helt färdig för yrket vid examen. Det är också anledningen till att du inte behöver göra något gesällprov eftersom du gör en yrkesexamen hos oss. Gesällbrevet är en kvarleva sedan den tid då det inte fanns formella yrkesutbildningar. För de flesta frisörer utom dem som absolut vill jobba som anställda på salong fyller gesällbrevet ingen funktion och är därmed slöseri med din tid och dina pengar. Ring mig gärna, eller mejla, så kan jag berätta mer 🙂 Du hittar kontaktuppgifter på vår hemsida.

 15. Lola skriver:

  Vad kostar utbildningen totalt om man studerar heltid? Då syftar jag på att få frisörutbildningen och lära mig bygga naglar ev make up utbildningen? Hinner man med alla 3 utbildningar på 2 år om man studerar heltid?

  • Robert Guntell skriver:

   Hej!
   Du vill kombinera flera av våra utbildningar och det funkar om du läser frisörutbildningen i traditionell heltid, dvs på fyra terminer. Då kan du plugga till makeupartist och nagelterapeut parallellt och vara klar med allt på något mindre än två år. Frisörutbildningen kostar 149 000 kr oavsett vilket studietempo du väljer. och när du gått frisörutbildningen har du tio procent rabatt på de övriga utbildningarna och sparar flera tusenlappar där. Makeuputbildningen behöver du gå ett eller två steg på, det beror lite på vilka förkunskaper du har. Enklast för att det inte ska bli ett superlångt inlägg är att du kontaktar oss på kontakt@leep.se eller ringer mig på 0708-882070
   MVH/Robert

 16. ginta skriver:

  hej igen,om man tar lån från banken till utbildningen hur ska man leva varje månad,vem som finanserar?csn?kan det vara akassa??

  • Robert Guntell skriver:

   Någonstans behöver pengar till ditt uppehälle komma ifrån. Banken kan vara en möjlighet. CSN kan också bli aktuellt men det kräver att du får din frisörutbildning hos oss beviljad av din hemkommun. Och det är inte helt lätt nuförtiden för att kommuner har mindre pengar till sådant i år. A-kassa tror jag inte funkar.
   Du har massor av frågor och det tycker jag är roligt 🙂 Jag föreslår att du bokar in ett besök så lovar jag ge dig svar på allt jag kan!

 17. ginta skriver:

  hej igen,då vill jag gärna komma på intervju hos er.ska jag ringa er o boka tid eller bara komma?jag blev glad efter eras mail.

  • Robert Guntell skriver:

   Hej igen!
   Jag föreslår att du ringer skolan på 040-23 00 45 (vardagar mellan 9-18) så får du tag på mig och kan boka in ett besök. Eller använd kontaktformuläret på hemsidan så hör jag av mig till dig. Jag är ofta inbokad så det är sällan det funkar att dyka upp oanmäld för vi vill gärna att någon ska ha tid att ta hand om dig och svara på alla dina frågor 🙂

 18. ginta skriver:

  jag brinner för plugga till frisör o måste ta lån från banken.men jag är jätte orolig om jag kan hitta jobb efter som det stor konkurans.kanske hjälper ni att få jobb sen???hur det blir jag blir tacksam för svar

  • Robert Guntell skriver:

   Hej!
   Tar du dina frisörstudier på allvar och ser till att bli duktig är det normalt inga problem att få jobb. Vi har statistik för våra egna elever som visar att de allra flesta har jobb eller jobberbjudande redan innan de tar examen och 97 procent av våra elever jobbar som frisörer ett halvår efter examen. I de allra flesta fallen som egenföretagare, t ex hyr stol på en salong. Det bästa vi kan göra för dig är att ge dig en utbildning som gör dig konkurrenskraftig och hjälpa dig förstå vad som krävs för att bli framgångsrik i yrket. Själva jobb/salongssökandet måste du själv svara för men det är inte helt ovanligt att vi kan hjälpa elever hitta en arbetsmöjlighet, inte minst då vi har många gamla elever med egen salong som kontaktar oss när de söker fler frisörer. Det finns onekligen många frisörer, men det finns också många kunder. Faktiskt är hår- och skönhetsbranschen i tillväxt trots att det finns krafter som påstår annat. Kika gärna under vår nyhetsflik där du kan läsa en artikel från Dagens industri som slår fast att skönhetsbranschen vuxit med drygt sex procent på ett halvår – det är fantastiskt bra! Och ett uttryck för att människor blir alltmer fåfänga och går till frisören oftare än förut.
   Hör gärna av dig igen på mejl eller telefon så kan vi boka in ett besök för dig här på skolan så får du chans att träffa lärare och elever och höra hur de upplever utbildningen, och samtidigt passa på att ställa tusen frågor till mig 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *